Soluție de achitare pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud pentru comiterea unei presupuse fapte de abuz în serviciu ca infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție

24 octombrie 2017

În apărarea intereselor unui client trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, SCA „Iordăchescu și Asociații” a obținut o soluție de achitare întemeiată pe prevederile art. 16 alin. (1) lit. b) C. proc. pen. - fapta nu e prevăzută de legea penală.
Prin Sentința penală nr. 95/12.10.2017, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus achitarea clientului în baza art. 396 alin. (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a C. proc. pen., prin raportare la Decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 13^2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) şi art. 5 Cod penal (fapte pretins a fi comise în perioada 24 iulie 2007 – 12 decembrie 2007).
În esență, prin rechizitoriul emis de PÎCCJ DNA – Serviciul Teritorial Cluj, s-a reținut că inculpatul – în calitate de consilier clienți retail în cadrul unei instituții bancare – ar fi întocmit mai multe dosare de credit prin nerespectarea normelor de creditare emise de către bancă.
Instanța de fond a constatat că acuzația formulată nu a vizat încălcarea unor acte normative reglementate prin legislația primară, astfel că fapta pentru care s-a dispus trimiterea în judecată nu este prevăzută de legea penală.
Clientul a fost asistat pe parcursul judecării cauzei în fond de avocat colaborator Andrei Iordăchescu.