Soluţie de achitare a Curţii de Apel Timişoara pentru prezumtive infracţiuni de corupţie

21 aprilie 2019

La data de 26.09.2016 DNA – Serviciul Teritorial Oradea anunța punerea în mișcare a acțiunii penale și dispunerea controlului judiciar față de 8 inculpați – polițiști de carieră și oameni de afaceri – pentru pretinse infracțiuni de corupție ce s-ar fi comis în perioada 2009 – 2015.

Prin rechizitoriul din 18.01.2017 s-a dispus trimiterea în judecată a acestora pentru fapte de corupție și a unui judecător pentru acuzații de fals, fiind sesizată inițial Curtea de Apel Oradea pentru a soluționa pe fond cauza, ulterior aceasta fiind strămutată la Curtea de Apel Timișoara.

În sarcina șefului Poliției Municipiului, clientul nostru, domnul comisar șef Indrei Remus Daniel, s-au reținut 5 infracțiuni totalizând 11 acte materiale în formă continuată de luare de mită, fapte prevăzute de art. 289 alin. 1 C.pen. raportat la art. 6 și art. 7 lit. „c” din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., acesta fiind acuzat că în perioada 2012 – 2015 ar fi pretins și beneficiat de diferite foloase necuvenite de la primarul localității și doi oameni de afaceri din zonă, precum și de la doi colegi polițiști.

În schimbul acestor foloase, comisarul șef ar fi asigurat protecția primarului și a oamenilor de afaceri la nivelul poliției și parchetului, fie în legătură cu dosare penale aflate în lucru la unitatea municipală sau la unități comunale de poliție, fie în privința unor potențiale dosare penale noi.

Totodată, s-a reținut în acuzare faptul că în schimbul foloaselor de care ar fi beneficiat de la cei doi polițiști, comisarul șef ar fi asigurat acestora un tratament preferențial la locul de muncă în comparație cu a celorlalți polițiști și ar fi acordat acestora calificative pozitive, în pofida nivelului redus de activități lucrative la care au participat.

Dezbaterile pe fondul cauzei au avut loc la data de 21.03.2019 iar la data de 19.04.2019 Curtea de Apel Timișoara a pronunțat o soluție de achitare totală atât a clientului nostru Indrei Remus Daniel cât și a celorlalți inculpați acuzați de infracțiuni de corupție, instanța apreciind că inculpații sunt nevinovați și că faptele nu sunt prevăzute de legea penală

În privința a doi inculpați s-a pronunțat o soluție de renunțare la aplicarea pedepsei, fiind sancționați cu avertisment, iar în privința unui inculpat s-a pronunțat încetarea procesului penal ca urmare a decesului.

Comisarul șef Indrei Remus Daniel a fost apărat în acest proces penal de echipa de avocați Milu Timoce Constantin și Olimpiu Horea Stan din cadrul SCA Iordăchescu și Asociații.