SCA ”IORDĂCHESCU ȘI ASOCIAȚII” a obţinut o soluţie de clasare pentru una dintre societăţile care activează în domeniul distribuţiei de gaze naturale

12 ianuarie 2017

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara din data de 28.12.2016 s-a dispus o soluție de clasare a cauzei față de persoana juridică inculpată E.ON Distribuție România S.A. (actualmente Delgaz Grid S.A.) sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă, prevăzută de art. 178 alin. (1) și (2) C. pen. din 1968, vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 184 alin. (2) și (4) C. pen. din 1968 și distrugere din culpă, prevăzută de art. 219 alin. (3) C. pen. din 1968, întrucât s-a apreciat că fapta nu este prevăzută de legea penală, datorită lipsei raportului de cauzalitate între acțiunile persoanei juridice și faptele care au fomat obiectul cercetărilor în cauză.

Urmărirea penală a fost începută ca urmare a deflagrației produse în data de 17.10.2010 la un imobil situat în municipiul Timișoara. Urmare a acumulării unei cantități mari de gaz metan într-una din încăperile imobilului, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care a distrus imobilul într-o proporție de 80%, a cauzat decesul unei persoane, precum și vătămarea corporală a unei alte persoane.

În susținerea soluției de clasare dispusă față de inculpata E.ON Distribuție România S.A. (actualmente Delgaz Grid S.A.), prin rechizitoriul întocmit în cauză, s-a reținut că inculpata persoană juridică a gestionat remedierea tuturor deteriorărilor survenite la rețeaua de gaz metan cu ocazia executării unor lucrări și a respectat întocmai obligațiile ce îi incumbau conform dispozițiilor legale în vigoare la acea dată.

Astfel, prin raportare la legislația ce reglementează obligațiile distribuitorului de gaze în materia prevenirii scurgerilor și acumulărilor de gaze generatoare de explozii, de la punerea în funcțiune până la producerea evenimentului, E.ON Gaz Distribuție S.A. (actualmente Delgaz Grid SA) a demonstrat că s-a conformat cerințelor legale, efectuând verificările necesare la intervale de timp bine determinate.

Pentru aceste motive, s-a dispus clasarea cauzei față de inculpata E.ON Distribuție România S.A. (actualmente Delgaz Grid S.A.), în temeiul art. 315 alin. (1) lit. b) și alin. (5) din C. proc. pen., cu referire la art. 314 alin. (1) lit. a) din C. proc. pen., raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) din C. proc. pen.

E.ON Distribuție România S.A. (actualmente Delgaz Grid S.A.) a fost reprezentată de către o echipă de avocați din cadrul SCA ”IORDĂCHESCU ȘI ASOCIAȚII” coordonată de domnul avocat Florin Roman.