Conflictul juridic de natură constituțională între Parlament și ICCJ

05 iulie 2019

 Curtea Constituțională a României a recunoscut miercuri, 3 iulie 2019, existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și ICCJ, în sensul în care ICCJ nu a judecat în complete specializate infracțiunile de corupție prevăzute de Legea nr. 78/2000, așa cum o cer dispozitiile art 29 din această lege. Însă, CCR dispune rejudecarea cauzelor de către complete specializate, doar în măsura în care aceste dosare nu au fost soluționate definitiv.

Astfel, decizia CCR nu îi scapă de închisoare pe cei condamnați definitiv, cum ar fi Liviu Dragnea. Totuși, în funcție de motivarea acesteia, Liviu Dragnea ar putea folosi decizia CCR pentru formularea unor căi extraordinare de atac.

În aceeași ordine de idei, CCR ar putea fi sesizată cu soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională similar, între Parlament și alte instanțe decât ICCJ, în condițiile în care nici acestea nu au constituit complete specializate pentru judecarea infracțiunilor de corupție prevăzute de Legea nr 78/2000.

Mai mult, CCR ar putea fi sesizată cu o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 29 din Legea nr. 78/2000, care instituie exclusiv pentru prima instanță obligația constituirii de complete specializate pentru judecarea infracțiunilor de corupție prevăzute de această lege.

Sub rezerva tardivității, o nouă decizie favorabila a CCR ar putea deschide calea exercitarii unor căi extraordinare de atac în multe alte dosare de corupție celebre în România.