Modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

05 iulie 2012

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 445 din data de 4 iulie 2012 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

Ordonanta de urgenta restrange atributiile Curtii Constitutionale cu privire la controlul constitutionalitatii actelor adoptate de Parlament.

Astfel, Curtea Constitutionala se va putea pronunta doar asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, in timp ce pana in prezent se pronun?a asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

Potrivit ordonantei de urgenta, Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.

In expunerea de motive se arata ca emiterea ordonantei de urgenta a fost necesara intrucat “conferirea competentei Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului este de natura sa creeze disfunctionalitati in activitatea Parlamentului”.

(sursa: www.juridice.ro)